VLAD MUŞATESCU

Scurt articol de dicţionar

Vlad Muşatescu s-a nascut la 4 mai 1922 in Pitesti. A fost secretarul editurii ABC (1941-1945), redactor la ziarul “Inainte” (1945-1948), redactor la editura “Europolis”, sef tehnic, redactor artistic, machetator la edituri si reviste ca “Flacara”, “Gazeta literara”, “Cinema”.

A scris multe texte umoristice pentru copii si adulti precum “Bobby Felix Fat-Frumos” (1943), “Pogonici ariciul”, “La sud de lacul Nairobi” (1945), “De-a v-ati ascunselea” (1974), “Apa vie” si multe altele.

Traduceri din Kipling, J. London, Cronin, Dylan Thomas, Caldwell.

I-a placut enorm sa scrie parodii ale romanului politist: “De-a puia-gaia?” (1975), “De-a baba oarba” (1976), “Aventuri aproximative” (doua volume 1984), “Extravagantul Conan doi” (1978) etc.

Prieten si sufletist extraodinar, bucurandu-se ca un copil de succesele tuturor confratilor in ale scrisului romanesc, a facut -printre altele- o intensa propaganda celebrei masini “Fiat 600”. Avea si conu Vladut o masina “Fiat 600” pe care o numea in scrierile sale “bombita”. Cu acea “bombita” a creat numeroase aventuri unde si mai celebrul “Conan doi” – investiga la modul cel mai aprig niste “crime”, pe cat de “oribile”, pe-atat de hazoase.

A povestit ca nimeni altul, o sumedenie de intamplari si scene din viata tuturor scriitorilor pe care i-a cunoscut.

Vlad Musatescu – atat in viata, cat si-n scrierile sale, a glumit tot timpul.

* Extras din periodicul de raspandire ilfoveana “Snagov”, 08-15 august 1999 preluat de pe site-ul http://www.snagov.ro

%d blogeri au apreciat: